Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Obliba dýně Hokkaido v dnešní době vzrůstá i v České republice díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl. Dýně Hokkaido je totiž také chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček.
Existují dva druhy dýně Hokkaido. Jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Plody jsou kulovitého tvaru. Tyto dýně jsou bohaté na živiny a minerální látky. 100 g dýně Hokaido má tyto nutriční hodnoty: kalorie: 37, sacharidy: 8,8 g; tuk: 0.23 g, voda: 88,72; protein: 8,8 g; vláknina: 1,6 g. Dýně je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, vitamíny A, B a C. Čím více je dýně více oranžová, tím vyšší je v ní obsah vitaminu A.
Tato dýně má vynikající skladovací vlastnosti, v suchém sklepě vydrží až do dubna příštího roku. Čím déle je uskladněna, tím vyšší má obsah vitaminů a cukru.